bg

Не правете това в Гърция - 10+1 правила

Допълнителна информация

Не правете това в Гърция - 10+1 правила
Най-важното правило е да не тръгвате с кола за Гърция, без да сте си взели с вас големия талон на колата. Това правило може да се пренебрегне ако вече сте сменили регистрацията на колата и вече имате нов талон, който важи за Гърция.
 

1. Дрескод в църквата
Гърците са много религиозни хора. Затова е проява на лош вкус да се появите твърде разголени в някой от техните храмове. Дори да не ви направят забележка, бъдете сигурни, че ще ви гледат накриво. Така че, ако решите да посещавате гръцките храмове, обуйте дълги панталони, забравете за потниците и избягвайте сандалите.
2. Жените пушачи
Според гръцката култура, не е благоприлично жена да пуши на улицата или докато се разхожда. Най-честата асоциация е с жриците на любовта. Разбира се не представлява никакъв проблем, ако решите да пушите в заведение или в парка.
3. Забранените жестове
В Гърция се смята за проява на неуважение, ако поставите дланта си към лицето на някого (подобно на знака „Спри“). Може да си навлечете доста неприятности, ако попаднете на някой по-агресивен грък.
Също така, ако искате да потвърдите нещо или да го отречете, използвайте "да" и "не".Гърците изразяван съгласие и казват да като поизнасят „НЕ”, а за не казват „охи”
Кимането и въобще поклащането на глава не се възприема добре.
4. Не се заглеждайте
Гърците, подобно на българите, са доста суеверни. Според едно от техните поверия, ще урочасате дете, ако твърде много се вглеждате в него. Това важи с особена сила за светлите очи, за които се вярва, че имат магическа сила.
5. Не отказвайте почерпка
Нормално е, ако сте в таверна или ресторант в Гърция, някой от местните да ви почерпи с узо или сладкиш. Не се чувствайте длъжни нито да изпивате алкохола, нито да изяждате сладкиша. Достатъчно е леко да се изправите и да благодарите на онзи, който ви е почерпил. Ако пък са ви дарили с узо, достатъчно е на малко по-висок тон да кажете "Наздраве" (Ямас).

6. Запознанство
Подобно на българите, гърците обичат да се ръкуват. Ако се запознавате с някой местен, задължително подайте ръка за поздрав.
7. Странните въпроси
Не се притеснявайте, ако започнат да ви задават твърде лични въпроси. Не отказвайте рязко да отговаряте на тези въпроси. Внимателно отклонете темата, за да не обидите събеседника. Целта на тези въпроси е да ви опознаят, а не да любопитстват излишно за живота ви.
8. На гости
Никога не отивайте на гости в гръцки дом, без да вземете подарък на домакина. Проява на лош вкус е да се появите с празни ръце.
9. Закъснение
Не се притеснявайте да закъснявате в Гърция. Тук точността не е от първостепенно значение, както би била в Централна Европа.
10. Танци
Не отказвайте на домакина да се присъедините към някой от традиционните гръцки танци. Дори да не умеете никой от тях, домакините с готовност ще ви обучат. Включването ви в подобна дейност е демонстрация на уважение както към домакините, така и към гръцката култура като цяло.
 

Резервирай